вторник, 2 февруари 2010 г.

Рания ал-Ясин-кралицата на Йордания.





Рания ал-Ясин е кралицата на Йордания.

Родена е в йорданско семейство от палестински произход. Получава средно образование в Кувейт. През 1991 г. завършва висше образование със степен бакалавър по специалност „Организация на производството“ в Американския университет в Кайро, Египет.




.Рания среща бъдещия си съпруг Абдула Бин Ал-Хюсеин на вечеря през 1993 г. Два месеца по-късно те вече са сгодени и сключват брак. Двойката не заема престола веднага, тъй като по това време страната се управлява от бащата на Абдула. Рания и нейният съпруг получават титлите принцеса и принц на Йордания. На 7 февруари 1999 г. бащата на Абдула умира и той е провъзгласен за крал. Интересен факт е, че Рания не става автоматично кралица. На 22 март 1999 г. тя получава тази титла със специален указ на своя съпруг. В специална реч по този случай той заявява: “... избрах теб, моя спътнице, майка на първородния ми син, да бъдеш кралица на Йордания, както и мой партньор в продължителната борба, и нека нашият общ земен път да бъде в служба на скъпите ни сънародници”. През 2004 г. крал Абдула я обявява за почетен полковник на йорданската армия.








Кралица Рания е активно ангажирана с редица програми, борещи се за равноправие и развитие на образованието в йорданското общество. Международно е много активна в популяризирането на проекта „SOS Детски селища“ (SOS-Kinderdorf). Поради нейната активна дейност и харизматичност Рания често е сравнявана с покойната Даяна, принцеса на Уелс.





Кралица Рания Ал-Абдула е една от най-забележителнит първи дами в арабския свят и се е е превърнала в символ на Йордания. Известна с афинитета си към дизайнерските тоалети, тя е считана за една от най-добре облечените жени в световен мащаб. За повечето хора кралица Рания е защитник на правата на жените и децата. Тя открито критикува т. нар. “убийства заради честта” – обичай мъжете да убиват роднини от женски пол, обвинени в изневяра или загуба на своята девственост, преди да са сключили брак.










Рания е майка на четири деца – принцовете Хюсеин и Хашем и принцесите Иман и Салма. Тя споделя, че като всяка работеща майка търси баланса между професионалните си задължения и децата, но именно времето, прекарано с тях, й осигурява нужната сигурност и я държи здраво стъпила на земята.








Първата дама на Йордания има изцяло светски хобита, като в нейния сайт е цитирано пристрастието й към водните ски, бягането и колоезденето. Тя е известна със своите предпочитания към дизайнерските тоалети и не пропуска да демонстрира перфектната си форма с елегантни дрехи. Неслучайно Рания е обявена за третата най-красива жена в света през 2005 г.











Същата година е класирана на 81-во място в класацията на сп. “Форбс” за 100-те най-влиятелни жени. Кралица Рания често откликва на различни публични покани. Така например през 2006 г. участва в шоуто на Опра Уинфри, където разяснява погрешните схващания относно исляма и ролята на жените в тази религия. На 30 март 2008 г. тя пуска свой канал в “You Tube”. В специално видео тя призовава хората да й изпращат въпроси, свързани с нейната религия, на които отговаря. Тази инициатива успява да привлече интересана над 3 млн. зрители – факт, който й осигурява първата награда на “You Tube” за гледаемост. Кралица Рания е една от известните личности, кото се присъединяват към проекта на рап-изпълнителя












Няма коментари:

Публикуване на коментар